Woensdag 14 september: “De Italiaanse hoofdstad bezongen, de Eeuwige Stad beklaagd? Ersilia Caetani-Lovatelli…” – Dante Nijmegen


Wanneer: woensdag 14 september,  om 19.45 uur
Locatie: Logegebouw, Fortstraat 7, Nijmegen
Verzorgd door: Dante Nijmegen

Ersilia Caetani LovatelliLa-Casa-Aurea-di-Nerone-212x300Ersilia Caetani-Lovatelli, telg uit een vooraanstaand Italiaans geslacht, ontving in de late negentiende en vroege twintigste eeuw in haar paleis in Rome tal van gasten uit de Italiaanse en Europese culturele, intellectuele en politieke elite. In haar salon klonken sprankelende gesprekken over politiek, geloof, kunst en wetenschap. Caetani-Lovatelli was voorts de eerste Italiaanse vrouw die toegang kreeg tot de door mannen gedomineerde archeologische wetenschap.

Zij groeide uit tot een voorbeeld voor latere Italiaanse feministen. Deze lezing behelst een beschrijving van Caetani-Lovatelli’s uitzonderlijke leven en werk, maar biedt vooral ook een inkijkje in het culturele, politieke en intellectuele leven van Rome, Italië en Europa tijdens het fin-de-siècle.

Dr. Floris Meens is cultuurhistoricus, onder meer verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In september 2015 promoveerde hij in Nijmegen op een proefschrift over de salon van Ersilia Caetani-Lovatelli..

Taal: Nederlands
Dantesoci, leden van DanteKleve en Alliance Française hebben vrij toegang tot de lezingen
Introducés: € 5,–