Zondag 9 juni : “Concert ter gelegenheid van de 650e sterfdag van Petrarca” – Dante Kleve


Wanneer: zondag 9 juni, om 17.00 uur
Lokatie: Schlosskirche Moyland
Verzorgd door: Dante Kleve, uitgevoerd door Capella Clivia en vrienden onder leiding van Hans Linnartz

 

In 2024 is het 650 jaar geleden dat Francesco Petrarca overleed. Ter gelegenheid hiervan wijdt het Comitato Dante Kleve als eerbetoon twee evenementen aan deze grote dichter uit de Renaissance.

Flyer Petrarca Dante Kleve.

De betekenis van Petrarca in de muziek is het thema van het concert “Il Canzoniere di Francesco Petrarca” met het Kleefse Ensemble voor Oude Muziek, Capella Clivia en vrienden. Capella Clivia is een van de kamermuziekensembles die bestaat uit musici van het Bach-Collegium-Rhenanum onder leiding van Hans Linnartz. Op het programma staan zettingen van Petrarca’s sonnetten door belangrijke componisten uit de late Renaissance – P. De Monte, G. Dufay, A. Gabrieli, O. di Lasso, L. Marenzio, C. Monteverdi, P. L. Di Palestrina, V. Ruffo – begeleid door recitaties van de sonnetten.

De gesproken recitatie van de sonnetten is een speciaal aandachtspunt van het concert, aangezien de titel “Il Canzoniere” aangeeft dat ze zijn ontworpen voor uitvoering in gezongen vorm (geritmeerd gezang), vergelijkbaar met de stijl van de troubadours, vergelijkbaar met moderne rap hits. De uitgebreide polyfone composities van de grote renaissancecomponisten op het programma werden pas ongeveer 150 jaar later geschreven.

Bij de organisatie van dit speciale concert zijn we verheugd samen te werken met onze zustervereniging in Nijmegen. We zijn dankbaar voor de steun van de Euregio bij de organisatie van dit evenement.

Website van Dante Kleve