Film in samenwerking met Filmhuis Lux


Film Dante Nijmegen in samenwerking met Filmhuis Lux Nijmegen: “C’è ancora domani” van Paola Cortellesi – Woensdag 20 maart 2024, om 19.30 uur

Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano’s ziekelijke vader in Rome. Het is 1946 en de mensen
in de stad balanceren tussen de bevrijdingsroes en de tekorten van de voorbije oorlog. Delia is het
zorgende type die heeft leren omgaan met haar tirannieke man. De familie is opgewonden want hun
dochter gaat zich verloven. Maar alles verandert wanneer Delia een mysterieuze brief ontvangt die
haar moed aanwakkert om te streven naar een beter leven… Geïnspireerd door de verhalen van grootmoeders en overgrootmoeders.
C’e ancora domani is de eerste speelfilm geregisseerd door Paola Cortellesi. Zij wordt gezien als één
van de meest veelzijdige artiesten in de Italiaanse filmwereld. Paola Cortellesi is actrice, scenarioschrijver en auteur, tevens winnares van diverse David di Donatello Awards. Ze maakt haar regiedebuut met een origineel drama dat zich afspeelt in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Regie: Paola Cortellesi
Cast: met Paola Cortellesi, Valerio Mastrandrea
Duur: 118 minuten
Taal: Italiaans
Ondertiteling: Nederlands
Land en jaar: Italië (2023)

De kaartverkoop voor Dantesoci begint op 12 maart.
Dantesoci betalen € 6,50 i.p. € 11,50 op vertoon van hun Dantepasje. Introducé(e)s betalen € 8,50. Wees er snel bij om een kaartje te kopen. Na een week wordt de kaartverkoop opengesteld voor iedereen.

 


Film Dante Nijmegen in samenwerking met Filmhuis Lux Nijmegen: “Rapito”
Woensdag 14 februari 2024, om 19.30 uur

Het is het jaar 1858. In de Joodse wijk in Bologna, dringen soldaten van de Paus het huis van de Mortara’s binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen.
Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de Kerk en de paus hun machtspositie zien wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië, weigeren ze de jongen op te geven.
Met Rapito vertelt Marco Bellocchio (Il Traditore, Vincere) het roemruchte waargebeurde verhaal van Edgardo Mortara, wiens leven onlosmakelijk verbonden is met de Italiaanse eenwording. Zijn laatste jaren bracht hij door in België, bij het klooster Bouhay, waarna hij in 1940 stief en werd begraven in Luik. Bellocchio brengt het controversiële verhaal prachtig in beeld en mocht al meerdere prijzen voor de film in ontvangst nemen.

Regie: Marco Bellochhio
Cast: met o.a. Leonardo Maltese, Enea Sala en Barbara Ronchi
Duur: 125 minuten
Taal: Italiaans
Ondertiteling: Nederlands
Land en jaar: Italië (2023)

De kaartverkoop voor Dantesoci begint op 1 februari.
Dantesoci betalen € 6,50 op vertoon van hun Dantepasje. Introducé(e)s betalen € 8,50. Wees er snel bij om een kaartje te kopen. Na een week wordt de kaartverkoop opengesteld voor iedereen.

 


Film Dante Nijmegen in samenwerking met Filmhuis Lux Nijmegen: “Ladri di bicilette” – Zondag 10 december 2023, om 13.00 uur

Neorealistische filmklassieker uit 1948 onder regie van Vittorio de Sica.

Na lang werkeloos te zijn geweest bemachtigt Antonio Ricci eindelijk een baantje, als posterplakker in het Rome van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Maar zijn fiets wordt gejat. Een ramp, nu kan hij zijn werk niet doen. Met zijn zoontje Bruno gaat Antonio op zoek naar de dief. Hoogtepunt in het Italiaanse neo-realisme, een stroming waarin de filmers gebruik maakten van bestaande locaties en niet-professionele acteurs om hun verhalen over de straatarme arbeidersklasse te vertellen. Door critici vaak genoemd als een van de beste films aller tijden.

De kaartverkoop voor Danteleden is vandaag, woensdag 23 november begonnen. Danteleden betalen € 6,50 op vertoon van hun Dantepasje. Introducé(e)s betalen € 8,50. Let op: volgende week wordt de kaartverkoop opengesteld voor iedereen. Wees er dus snel bij!

 


 

Film Dante Nijmegen in samenwerking met Filmhuis Lux Nijmegen: “Il Boemo” – Woensdag 22 november 2023, om 19.00 uur

Film van regisseur Petr Václac over de tijd van operacomponist Josef Mysliveček in Italië.

Weelderige biopic over de 18de-eeuwse operacomponist Josef Mysliveček en de beproevingen en triomfen van deze Tsjechische musicus die als buitenstaander wist door te breken in het genadeloze, kosmopolitische Italië.

Mysliveček is getalenteerd, maar ook onweerstaanbaar charmant, en verzamelt van hof naar hof
reizend de ene seksuele verovering na de andere terwijl hij het hoofd boven water probeert te houden. Václavs film heeft een schitterend warm kleurgebruik en speelt in een aantal Italiaanse steden, maar schotelt ons geen toeristische beelden van het ‘bel paese’ of barokke historische details voor. Wel
zien we overvloedige, sfeervolle interieurscènes vol menselijke interactie – zoals de gespannen, oogverblindend gemonteerde première van Mysliveček’s opera in Napels – waarin de acteurs alle ruimte krijgen om hun spel te perfectioneren.

Regie: Petr Václav
Cast: Vojtěch Dyk, Lana Vlady, Elena Radonicich
Duur: 137 minuten
Taal: Italiaans
Ondertiteling: Nederlands
Land en jaar: Tsjechië, Slowakije 2022

Toegang
De voorverkoop voor Dantesoci is reeds gestart. De reguliere verkoop start op
15 november.