Woensdag 6 februari: “Schatzoeken in het Romeinse ommeland” – Dante Nijmegen


Wanneer: woensdag 6 februari 2019, om 19.45 uur
Locatie: Filmhus O42, Nijmegen
Verzorgd door: Dante Nijmegen

latiumDe Duitse Jezuïet Athanasius Kircher (1602-1680) was één van de laatste mensen die alles wist en alles kon. Hij bracht het grootste deel van zijn leven door aan het Jezuïetencollege in Rome, waar hij doceerde, machines uitvond, een museum beheerde, en meer schreef dan de meeste mensen in hun hele leven lezen. De veelzijdige Kircher was gefascineerd door de oudheid – of het nu de Egyptische, Etruskische, Griekse of Romeinse was. Van 1661 tot 1670 trok hij er iedere herfst te voet en te paard op uit om het ommeland van Rome, Latium, te verkennen. 

In 1671 werd in Amsterdam een Parallelle Oude en Nieuwe Beschrijving van Latium gedrukt, waarin Kircher zijn belevenissen in de omgeving van Rome optekende. De stad Rome zelf was reeds het onderwerp van vele antiquarische studies, maar haar ‘verborgen’ (cf. latere) ommeland vormde daarmee een sterk contrast. Aan de hand van teksten van antieke auteurs ging Kircher daarom in Latium op zoek naar monumenten die een eeuwige herinnering verdienden. Hij beschreef en illustreerde wat hij op die tochten tegenkwam, en zocht met antieke bronnen in de hand naar Alba Longa, naar de villa van Cicero en naar de plaats waar Aeneas voor het eerst voet aan wal van het schiereiland zette.

Martje de Vries is classica en bereidt aan de Radboud Universiteit een proefschrift voor over Kirchers interpretatie van tekstuele en materiële bronnen uit de oudheid.

Taal: Nederlands
Dantesoci, leden van DanteKleve en Alliance Française hebben vrij toegang tot de lezingen
Introducés: € 5,–