Woensdag 30 mei: “Gratis webinar – Divina Commedia – Canto VI van de Hel” – Dante Nijmegen


Wanneer: woensdag 30 mei,  om 20.00 uur, gratis
Locatie: Het webinar volgt u online vanaf uw eigen werkplek door via een link in te loggen
Verzorgd door: Prof. Jacques Janssen -Dante Nijmegen 

Vul hier het inschrijfformulier in

008003Lezing over de “Canto VI” van de Hel: de avond van Goede Vrijdag, 25 maart 1300.

Als Dante weer tot bewustzijn komt, bevindt hij zich laat in de avond van de achtste april op de derde Kring. Daar worden de gulzigaards gestraft: ze liggen op de grond in de regen, de hagel en de sneeuw. De Kring wordt bewaakt door de hellehond Cerberus.

Met een vroegere bewoner van Florence, Ciacco geheten, heeft Dante een uitvoerig gesprek over de politieke toestand in zijn vaderstad. Het ziet er niet goed uit: de politici deugen niet en de twee politieke stromingen die in Florence beurtelings aan de macht zijn (de Witten en de Zwarten) zullen elkaar op leven en dood blijven bestrijden. Het blijkt dat heel wat Florentijnen in de hel verblijven.

Terwijl ze voortgaan, legt Vergilius aan Dante uit wat er met de zielen in de hel gebeurt na het Laatste Oordeel: pas dan, als lichaam en ziel herenig zijn, zullen zij hun straf ten volle ondergaan. Tenslotte arriveren ze bij Pluto, de bewaker van de volgende, de vierde Kring.

Jacques Janssen is emeritus hoogleraar cultuur- en godsdienstpsychologie Radboud Universiteit (Nijmegen). In 1999 verscheen van zijn hand een nieuwe, geannoteerde vertaling van Dantes ‘Hel’. Hij werkt momenteel aan een nieuwe vertaling waarvan tijdens het Webinar de eerste resultaten zichtbaar worden. Daarnaast werkt hij aan een geschiedenis van het gregoriaans, dat ook op Dantes Louteringsberg regelmatig klinkt.

Taal: Nederlands
Idereen kan zich inschrijven (gratis). Het inschrijfformulier wordt z.s.m. toegevoegd.