Donderdag 9 juni: Lessen uit het oude Rome voor ‘een dame uit Bussum’ – Dante Nijmegen


Wanneer: donderdag 9 juni, 19.45 uur
Locatie: Let op: gewijzigde locatie!Titus Brandsma Memorial,
Stijn Buysstraat 11, 6512 CJ Nijmegen 
Verzorgd door:
Dante Nijmegen (drs. Raphael Hunsucker)

 

Tegenwoordig staan de indrukwekkende overblijfselen van de Oudheid in Rome, zoals het Pantheon en het Colosseum, vooral symbool voor de onvergankelijkheid van het verleden. Hoeveel is er wel niet bewaard gebleven van twintig eeuwen geleden! Wie vaker in Rome komt of de zaak nauwkeuriger onder de loep neemt, begint echter te zien hoeveel er juist ook verloren is gegaan. Wat rest er nog van de antieke keizerpaleizen op de Palatijn of van de machtige tempel van Jupiter Optimus Maximus op het Capitool, anders dan wat anonieme fundamenten en bakstenen skeletten? 

Dat roept de vraag op wat de antieke resten vandaag de dag nog betekenen. Zeker op een minder goed bewaarde plek, zoals het Forum Romanum, is de zeggingskracht van de ruïneuze overblijfselen niet altijd vanzelfsprekend. Veel bezoekers hebben het gevoel dat ze tegen de spreekwoordelijke “hoop stenen” aankijken. Deze ervaring werd als geen ander vereeuwigd door Godfried Bomans, die in zijn Wandelingen door Rome een “dame uit Bussum” opvoerde als onbevooroordeelde beschouwer van alle vergane glorie uit de oudheid. Diezelfde dame nemen we ook in deze lezing als uitgangspunt. Wat heeft de oudheid een gemiddelde toerist in 2021 nog te zeggen? Waarom moeten we juist wel het Forum bezoeken, en is dat voor iedereen, van een kind op de basisschool tot een topadvocaat, een waardevolle ervaring? Wat kunnen we nu nog leren van de antieke Romeinen, en vooral ook van de geschiedenis die op de oudheid volgde.

Raphael Hunsucker studeerde Klassieke Talen aan de Universiteit van Amsterdam en Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werkte in Rome aan de afronding van zijn proefschrift over de antieke omgang met de stichting van Rome. Daarnaast is hij als gids en cultureel ondernemer actief voor Rome Pro.

Toegang tot de lezing
Dantesoci, leden van Dante Kleve en Alliance Française Nijmegen hebben vrij toegang

Taal: Nederlands