Woensdag 12 oktober: Honderd jaar na de Mars op Rome – Dante Nijmegen


Wanneer: woesndag 12 oktober, 20.00 uur
Locatie: Titus Brandsma Memorial, Stijn Buysstraat 11
, Nijmegen 
Verzorgd door:
Dante Nijmegen (drs. Marc Leijendekker)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mars op Rome is als startpunt genomen voor een nieuwe tijdrekening, de Era Fascista, afgekort E.F. Het jaar 1 van deze telling liep van 28 oktober 1922 tot en met 27 oktober 1923. Op gebouwen uit de jaren van het Mussolinibewind zijn nog steeds dateringen met deze telling te vinden, vaak naast een gewone datering.

In oktober 2022, nu de politieke situatie in Italië wederom gespannen en zorgwekkend kan worden genoemd, is het een eeuw geleden dat Benito Mussolini en de zwarthemden van zijn Partito Nazionale Fascista de Mars op Rome hielden. In een combinatie van bruut geweld en een uitgekookte politieke strategie kwamen de fascisten onder leiding van Mussolini aan de macht. De democratie werd uitgeschakeld en Italië zou de volgende decennia gebukt gaan onder de dictatuur van de zwarthemden. Marc Leijendekker gaat na, wat er in Rome nog zichtbaar herinnert aan het fascistische ventennium en onderzoekt waarom die gebouwen niet zijn afgebroken.

Marc Leijendekker is in 1988 als correspondent begonnen in Rome. Eerst alleen voor NRC Handelsblad en de Wereldomroep, later ook voor de NOS. Ook toen zijn werk mij op andere wegen bracht, is hij over het Belpaese blijven schrijven. Hij woont nu deels in Italië, deels in Nederland.
Marc Leijendekker geeft regelmatig lezingen over Italië, af en toe een college, en heeft er twee boeken over geschreven. Het eerste, ‘De Italiaanse revolutie’, stamt uit 1993, het tweede boek, ‘Het land van de krul’, is voor het eerst gepubliceerd in 2005 en daarna een paar keer aangevuld en bijgewerkt.

 

Toegang tot de lezing
Dantesoci, leden van Dante Kleve en Alliance Française Nijmegen hebben vrij toegang

Taal: Nederlands