“God op aarde: keizer Domitianus” – t/m 22 mei. Tentoonstelling – Leiden


Wanneer: vanaf 17 december 2021 t/m 22 mei 2022
Locatie:  Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

 

Weinig Romeinse keizers zijn na hun dood zo verguisd als Domitianus. Hij werd in het jaar 96 vermoord na vijftien jaar te hebben geregeerd – een
waar schrikbewind, als we Romeinse schrijvers moeten geloven. Op last van de Senaat kreeg Domitianus zelfs postuum met een veroordeling van alle herinnering aan hem (een zogenaamde damnatio memoriae) te maken. Hij werd daarmee als het ware geschrapt uit het collectieve geheugen.

Deze nieuwe blik op Domitianus vormt het uitgangspunt voor de tentoonstelling God op aarde. Keizer Domitianus die op 17 december in het Rijksmuseum van Oudheden opengaat. Nathalie de Haan is samen met Eric Moormann, Aurora Raimondi Cominesi en Claire Stocks gastconservator van deze internationale tentoonstelling, die na Leiden nog in Rome te zien zal zijn (Mercati di Traiano, juni 2022 – januari 2023). De tentoonstelling is onderdeel van het onderzoeksprogramma ‘Anchoring Innovation’ van OIKOS (de Nederlandse onderzoeksschool voor de bestudering van de klassieke oudheid), een programma dat sinds 2017 met een Zwaartekracht-subsidie vanuit het Ministerie van OC&W wordt gefinancierd.

Tekst: Nathalie de Haan

Link: God op aarde: Keizer Domitianus