Woensdag 17 mei: Serata di fine stagione “Barbara Strozzi, een Venetiaanse componiste uit de 17e eeuw”- Dante Nijmegen


Wanneer: donderdag 12 mei, 20.00 uur
Waar: Titus Brandsma Memorial, Stijn Buysstraat 11, Nijmegen 
Verzorgd door: Dante Nijmegen (drs. Sara Hoogveld)

Na afloop heffen we het glas op de komst van de zomer.

 

De Venetiaanse componiste Barbara Strozzi (1619-1677) componeerde haar muzikale miniaturen in een tijd waarin vrouwen niet veel in te brengen hadden. Haar liederen bracht ze ten gehore tijdens bijeenkomsten van de Accademia degli Unisoni in het huis van haar vader. Veel mogelijkheden waren er niet voor een ongetrouwde vrouw die niet als non of courtisane door het leven wilde. Ze maakte geen deel uit van de Venetiaanse operacultuur en beschikte alleen over haar eigen stem. Wel bleef ze met regelmaat partituren opsturen naar de uitgever en uiteindelijk kwam de roem pas na haar dood.

Haar aria’s en cantates zijn goed bewaard gebleven in de archieven en haar werk wordt nu veel gezongen. Ze schreef niet altijd haar eigen teksten maar ook in de muziek weerklinkt haar ironie, zeker als het over vrouwen en de liefde gaat.

Sara Hoogveld verzorgt een lezing met muziekfragmenten over Barbara Strozzi. Ze zal daarbij nader ingaan op de Venetiaanse idealen waar vrouwen aan moesten voldoen en het moeilijke leven van Barbara Strozzi, die ondanks alles blijk gaf van een uitzonderlijk talent.