Vrijdag 8 en zaterdag 9 april: “LU SANTO JULLARE FRANCESCO” – Istituto Italiano di Cultura, Amsterdam


Wanneer: vrijdag 8 en zaterdag 9 april
Locatie: Istituto Italiano di Cultura, Amstderdam
Theatermonoloog door: Mario Pirovano (in het Italiaans)

 

Lu Santo Jullare Francesco” – Franciscus de heilige Jongleur – van Dario Fo en Franca Rame. Theatermonoloog door Mario Pirovano in het Italiaans.

Een gedenkwaardig werk over het leven van Sint-Franciscus van Dario Fo, Nobelprijs voor Literatuur 1997, een uniek portret van de meest bijzondere vernieuwer van het christelijk gedachtegoed met als doel met ons in gesprek te gaan over de grote vraagstukken waar de hedendaagse samenleving zich voor gesteld ziet.

“Lu Santo Jullare Francesco” is een monoloog waarin een hele reeks personages uit het middeleeuwse Italië tot leven komt: pausen en kardinalen, soldaten op het slagveld, boeren en marktkooplieden, monniken en steenhouwers.

Historische werkelijkheid en volkstraditie zijn met elkaar verweven in een beschrijving van enkele van de belangrijkste momenten in het leven van Franciscus: het verzoek om toestemming te leven volgens de Regel aan paus Innocentius III, de prediking aan de vogels, de ontmoeting met de wolf, de oogziekte …

Door een bestudering van volkslegendes, canonieke veertiende-eeuwse teksten en documenten die in de afgelopen vijftig jaar zijn verschenen, bracht Dario Fo een non-hagiografisch beeld van Sint-Franciscus tot stand: ontdaan van de mythe treffen we een provocerend, coherent, moedig en ironisch personage aan.

Het was overigens Franciscus zelf die zichzelf definieerde als “Gods jongleur”, en dit juist in de jaren waarin keizer Frederik II een edict afkondigde tegen de “Joculatores” die hij hij als obscene clowns beschouwde.

“Franciscus kende de techniek, de werkwijze en de absolute regels van het narrenschap”, aldus Fo.

Hij hield nooit preken volgens de kerkelijke conventies en weigerde zelfs preken te leiden. We weten ook dat hij zong, reciteerde, bewoog met zijn hele lichaam, armen, benen, voeten en zo plezier maar ook emotie opwekte bij de aanwezigen…”

Mario Pirovano is een autodidact met grote expressieve kwaliteiten. Jarenlang luisterde hij naar mijn optredens en volgde hij de lessen en demonstraties die ik gaf aan jonge acteurs. Uiteindelijk nam hij alle kneepjes en “wijsheden” van het vak als een hydrofoor in zich op, zodanig dat hij in zijn eentje in staat was met veel succes op te treden. Ik woonde persoonlijk een van zijn optredens bij aan de letterenfaculteit van de universiteit van Florence. Het was uitzonderlijk goed. Hij deed me vooral niet na, imiteerde me niet. Hij legde een geheel eigen, persoonlijke lading aan de dag, een vastberadenheid van een getalenteerde verhalenverteller.”
Dario Fo

VOORSTELLINGEN

Vrijdag 8 april 2022 – om 19.00 uur (voorstelling in het Italiaans)

Meer informatie en reserveringen

Zaterdag 9 april 2022 – om 19.00 (voorstelling in het Engels)