Woensdag 13 december: “Uscimmo a Vedere le Stelle” – Dante Nijmegen


Wanneer: woensdag 13 december 2017,  om 19.45 uur
Locatie: Logegebouw, Fortstraat 7, Nijmegen
Verzorgd door: Dante Nijmegen

De Strijd door Italië tot Stralende Ster op het Wereldtoneel der Kunst. De Futuristen riepen in 1912 om het hardst dat het centrum van de kunst van Parijs naar Milaan was verschoven. Het bleef vooral bij luide kreten al stonden deze Italiaanse kunstenaars wel wereldwijd ‘in the picture’ tot in de uithoeken van Rusland aan toe. Er volgde na de roem van de Futuristen een roerige tijd, zowel politiek als cultureel en toen na de Tweede Wereldoorlog de rookpluimen optrokken lag het centrum van de kunst niet meer in Parijs, maar in New York. Een beetje Italiaan laat dat niet op zich zitten. Vanaf de jaren vijftig startte vanuit de culturele hoek in Italië een streven om het Belpaese ruimer op de kaart te zetten dan groepen als ‘Corrente’ en ‘Il Fronte Nuovo delle Arti’ dat hadden gedaan. Wie leidt het land van Rafael en Michelangelo uit het schemergebied? Is het Lionello Venturi met zijn Gruppo degli Otto? Is het Germano Celant en diens Arte Povera, of is het toch Achille Bonito Oliva en diens Transavanguardia?
Met Italië in de spotlights zal in deze lezing de artistieke periode van de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig worden belicht en dat betekent onder andere een overgang van moderne kunst naar postmoderne kunst. Het betekent ook een verschuiving van de Arte dell’urto, de kunst om de schreeuw, via ‘subtiel ongrijpbaar’ naar ‘schipbreukelingen die houvast hebben gevonden op het vlot van hun ego’.
Het wordt dus meedeinen op de golven en met de getijden van de kunst en de kunstwereld van Venetië tot Kassel met veel Italianen en een enkele Griek.

Drs. Aldwin Kroeze is kunst- en cultuurwetenschapper, een onwaarschijnlijke duizendpoot en meesterverteller. Drie opleidingen, talloze specialisaties en activiteiten in binnen- en buitenland maken hem, in combinatie met zijn aanstekelijke bevlogenheid, tot een geliefd spreker. Aldwin Kroeze legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk, en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd.

Taal: Nederlands
Dantesoci, leden van DanteKleve en Alliance Française hebben vrij toegang tot de lezingen
Introducés: € 5,–