Van de Arabieren tot de Spanjaarden op Sicilië


Arabieren op SicilieCatedrale Monreale NormanniSicilië is het eiland van de overheersingen. De vele volkeren die het eiland hebben bewoond, hebben elk hun stempel op de Siciliaanse cultuur gedrukt.
Na de Grieken en de Romeinen hebben de Arabieren hun poëzie, kunst, oosterse wetenschappen en prachtige architectuur naar Sicilië gebracht. Zij hebben het eiland helemaal ingericht met hun schitterende bouwwerken die een tijdperk markeren bij de Europese civilisatie.
De Noormannen daarentegen waren minder ontwikkeld dan de Arabieren. Dit werd ondervangen door Arabische architecten in dienst te nemen voor de constructie van hun kastelen en kerken. Tevens werden Byzantijnse arbeiders ingehuurd voor de decoraties van het interieur van hun kathedralen met schitterende mozaïeken. Vanuit deze samenwer-king is de Arabische-Normandische architectuur ontstaan.
Later, onder de Spanjaarden, werd Sicilië helemaal gefortificeerd: rond de steden werden dikke stadmuren met bastions gebouwd om Sicilië onoverwinnelijk te maken. Zowel de Arabische als de Spaanse bezetting vond haar weerslag in de Siciliaanse keuken.
Tijdens deze lezing maakt u kennis met deze diverse Arabische en Spaanse invloeden op de Siciliaanse cultuur.

Maria Elena Fauci studeerde Architectuur aan de Universiteit van Palermo in Italië. Na een solide samenwerking met de Universiteit van Architectuur van Palermo als onderzoeker, begon zij een samenwerking met de Poli-tecnico in Milaan. In Nederland heeft Maria Elena haar eigen architec-tuurstudio opgericht onder de naam MEF Architects, waar zij zich bezig-houdt met bouwprojecten, interieurs en het ontwerpen van meubels. Enkele projecten zijn ook gepubliceerd in internationale vakbladen. Tijdens de Venetië Biënnale heeft de AIAC (Italian association of architecture and criticism) haar bureau geselecteerd als één van de beste jonge studio’s ter wereld.  Buiten het geven van lezingen, schrijft zij als criticus artikelen over architectuur en design.

 

Taal: Nederlands
Dantesoci en leden van Alliance Française hebben vrij toegang tot de lezingen
Introducés: € 5,–