Mediterranea


Korte synopsis
Het door ware gebeurtenissen geïnspireerde verhaal van twee goede vrienden uit Burkina Faso die een gevaarlijke reis ondernemen door de Sahara en over de Middellandse Zee om hun geluk te beproeven in Italië. Daar blijkt het geld minder voor het opscheppen te liggen dan ze hadden gehoopt. Terwijl de één door hard aan te pakken er het beste van probeert te maken, verliest de ander de moed en komt in conflict met zijn omgeving en zijn trouwe vriend..

Achtergrond
Mediterranea is de eerste lange speelfilm van Jonas Carpignano, die opgroeide in zowel Rome als New York (The Bronx). Zijn vader is Italiaans, zijn moeder een Amerikaanse van Eritrese afkomst. De positie van het groeiende aantal zwarten in de Italiaanse samenleving is dan ook een onderwerp dat Carpignano zeer bezig houdt.

Bewust koos Carpignano ervoor om geen vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië of Libië centraal te stellen in zijn film, maar een groepje mensen uit Burkina Faso voor wie de uitzichtloze economische situatie in hun land de reden is hun geluk elders te beproeven. Daarmee zijn ze vergelijkbaar met de miljoenen Italianen die in het begin van de twintigste eeuw de armoede in hun land ontvluchtten door naar de Verenigde Staten of Latijns Amerika te emigreren. Een opvallend verschil is wel de communicatie met het thuisfront: geen spaarzame brieven meer die maandenlang onderweg waren, maar direct contact door mobiele telefoon, Skype, WhatsApp en Facebook.

Festivals en Awards
– Officiële selectie Filmfestival de Cannes 2015 – Semaine de la Critique
– Nominatie Gouden Camera – Cannes
– Nominatie Critics Week Grand Prize – Cannes
– Nominatie Lux Film Prize 2015 – Beste Europese Film
– Honorary Mention – Munich Film Festival