Landelijke Giornata mei 2014


Op 24 mei 2014 is het comitato Amsterdam van Dante Alighieri gastheer van de jaarlijkse Giornata. De afdeling Amsterdam viert haar eerste eeuwfeest en wil die vreugde met zoveel mogelijk Danteleden uit Nederland delen. De banden tussen Amsterdam en Italië zijn altijd sterk geweest, vooral door handel en culturele uitwisselingen. Toch is er in de straten en langs de grachten van de stad weinig ‘italianità’ zichtbaar. Des te meer daarentegen in de grote musea en monumenten. Het bestuur heeft een gevarieerd programma samengesteld waarin uiteenlopende facetten van Italië door de eeuwen heen voor het voetlicht worden gebracht. Met ‘onze vrouw in Rome’ Anne Brandbergen duiken we meteen in het post-Berlusconitijdperk: hoe moet het verder met politiek en economie?

Rijksmuseum imagesDe middag is gewijd aan kunst en cultuur.

De deelnemers kunnen kiezen uit een bezoek aan het Rijksmuseum waar in de nieuwe opstelling weliswaar Italië geen aparte presentatie heeft gekregen, maar er met enig zoeken meesterwerken te vinden zijn. Het ‘achtste wereldwonder’ naar ontwerp van Jacob van Kampen was een ongeëvenaard bouwwerk, met Italiaanse allure én talrijke verwijzingen naar de Romeinse wereld; u maakt daarmee kennis tijdens een speciale excursie door het Paleis op de Dam. Film en opera zijn onderwerp van kijk- en luistersessies op typisch Amsterdamse locaties aan het Leidse Plein. Ook kunt u uw taalkundige liefde voor het Italiaans botvieren bij onze partner StudioLingua. In een slotvoordracht komen evocaties van Pompeii, in sommige opzichten het pars pro toto van het Romeinse Italië, aan de orde. Zij laten een boeiend beeld zien van hoe er tegen deze oude opgraving en via haar tegen het mooie land aan de voet van de Vesuvius werd en wordt aangekeken.

Tussen de activiteiten door wordt gezorgd voor drank en spijs.

De hoofdlocatie is het Amsterdams Lyceum, een topmonument van de Amsterdamse School in Amsterdam Zuid.

Programma
11:00-11:15 Ontvangst Amsterdams Lyceum
11:15-12:00 Lezing Anne Branbergen
12:00-13:00 Lunch
13:00-16:00 Keuzeonderdeel: excursie of lezing op locatie
– Rondleiding Italiaanse kunst in het Rijksmuseum door dr. Arno Witte
– Rondleiding Paleis op de Dam door drs. Eymert Goossens
– Italiaanse opera in vogelvlucht door drs. Hein van Eekert (De Kring, Kleine Gartmanplantsoen)
– Il cinema italiano in vogelvlucht door Kevin Toma (De Melkweg, Lijnbaansgracht)
– Italiaanse les Il Mar Mediterraneo nella canzone italiana verzorgd door StudioLingua (Ruysdaelstraat)
16.00-17.00 Hereniging in het Amsterdams Lyceum, lezing Eric Moormann over de literaire verbeelding van Pompeii en de Vesuvius
17.00-22.00 aperitief en diner.

Inschrijven kan via de website van Dante Amsterdam.