Halfgevorderden 1 – docente Els van de Sande


 

  • Bij deze cursus ligt de nadruk op beginnende conversatie. De helft van de les zal hier specifiek op gericht zijn. Een groot deel van de grammatica zoals nodig voor basisconversatie is behandeld: qua werkwoorden naast tegenwoordige, verleden en voltooide tijd ook de gerundio (de Engelse ‘ing-vorm’ ) en de wederkerende werkwoorden.
  • Verder zijn op beperkte schaal de gebiedende en voorwaardelijke wijs (ik zou praten, jij gaan gaan enzovoorts) aan de orde gekomen, met name de direct toepasbare vormen, zoals ‘ zou u kunnen…, geeft u mij…!). Een uitgebreidere behandeling behoort in het komende cursusjaar tot de mogelijkheden.
  • De vormen van het lijdend en meewerkend voorwerp zijn bekend en gaan uitgebreid geoefend worden. Hetzelfde geldt voor het bezittelijk voornaamwoord, ‘ il mio, i tuoi, enzovoorts). Er is een begin gemaakt met de combinatie voorzetsel + lidwoord, ook dit gaat uitgebreid herhaald en toegepast worden. Voorbeeld: naar de markt, van de kinderen, al mercato, dei bambini).
  • Een rode draad bij de lessen blijft het overhoringsprogramma WRTS (www.wrts.nl), een deel van het huiswerk wordt vaak aan de hand van deze lijsten door de docente zelf gemaakt.. De luistervaardigheid wordt geoefend met o.a. video’ s van Alma Edizioni (www.almaedizioni.it).
  • Een gemiddelde les is pgebouwd volgens het volgende idee: bespreking huiswerk, herhaling WRTS-lijst, herhaling reeds behandeld grammatica onderdeel, eventueel bespreking en uitleg nieuw grammatica onderdeel, en last bus not least, conversatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van artikelen uit tijdschriften, boeken en verhaaltjes die cursisten zelf schrijven.
  • De methode die gebruikt wordt is Con Piacere 1. Dit deel is qua grammatica grotendeels behandeld, maar nog niet helemaal doorgenomen, dus voorlopig gaan we hiermee verder aan de slag. Wellicht wordt in de loop van het jaar een vervolg gebruikt.

 

Twijfel je welke cursus het beste bij je past? Neem contact op met de cursuscoördinator via e-mail: taalcursussen@dantenijmegen.nl. Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek met een van onze docenten.