Francesco Petrarca

Aan het begin van de Italiaanse, maar ook Europese letterkunde staat op eenzame hoogte de triade Dante, Petrarca en Boccaccio. Drie schrijvers die zowel gebruik maken van het Latijn als het Italiaans. Deze avond staat één van deze drie schrijvers centraal: Francesco Petrarca (1304-1374), ook wel de vader van het humanisme genoemd. Waarom dit zo is zullen we zien aan de hand van zijn beroemde beschrijving (in het Latijn) van de beklimming van de Mont-Ventoux, die hij in het jaar 1336 gemaakt zou hebben.

De invloed van Petrarca is enorm geweest, niet alleen door zijn werken in het Latijn, maar ook door zijn poëzie in het Italiaans. De ‘Italiaanse’ Petrarca is vooral bekend als schepper van de Canzoniere, een verzameling gedichten die zijn idealiserende liefde beschrijft voor Laura. Enkele van deze sonnetten – in de eeuwen erna op muziek gezet – zullen deze avond ook aan bod komen.

Dr. José van der Helm is docent-onderzoeker bij de afdeling Italiaanse taal en cultuur van de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek beweegt zich met name op het gebied van de historische taalkunde, waarbij zij ook de relatie tussen Italië en Nederland centraal stelt. 

Deze lezing is de inleiding op muzikale avond in mei 2014.
Let op! Deze lezing stond oorspronkelijk gepland voor 5 februari maar is op verzoek van de spreekster twee weken verzet.