Società Dante Alighieri Roma en Comitati


Società Dante Alighieri Roma en Comitati

In 1889 richtte een groep patriotten in Italië met als voorvechter de grote dichter Giosuè Carducci de Società Dante Alighieri op. Het doel was vooral de band met de Italiaanse emigranten in den vreemde te onderhouden en hen te helpen trouw te blijven aan de cultuur en de taal van het moederland. Het genootschap werd genoemd naar de beroemde Italiaanse dichter Dante Alighieri (1265 – 1321), die met zijn Divina Commedia tot de wereldlitteratoren behoort. Dit fraaie dichtwerk in de lingua volgare heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van het Italiaans. In de loop van de tijd zijn de idealen en de samenstelling van het wereldwijd vertakte (400 afdelingen) Genootschap veranderd.

Als socio heb je toegang tot de diverse activiteiten en voordelen die je eigen comitato je biedt. Daarnaast ben je als lid van Dante Alighieri welkom bij de lezingen e.d. van de andere Dante comitati in Nederland.

In Nederland proberen 15 comitati, elk met een eigen programma, uitdrukking te geven aan hun verbondenheid met Italië en hun enthousiasme voor de taal en cultuur van het Italiaanse volk. Amsterdam, Amersfoort, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Friesland, Twente, Sittard, Utrecht, GroningenHaarlem, Leiden / Den Haag, Maastricht, Nijmegen en Rotterdam.

Voor meer informatie over deze activiteit, raadpleeg de website www.dantenederland.nl

La Dante Rome, “Sede centrale“.