Lezingen 2023-2024


De lezingen vinden plaats bij het  Titus Brandsma Memorial, Stijn Buysstraat 11, 6512 CJ Nijmegen en starten om 20.00 uur

 De meeste lezingen worden in het Nederlands gehouden. Graag willen wij er op wijzen dat de lezingen in het Italiaans aan diegenen die de taal nog niet kennen tóch een uitstekende luisteroefening en een uitdaging bieden. De spreker, die ook wel de Nederlandse taal spreekt, kan opheldering geven in het Nederlands.
Dantesoci, leden van de Alliance Française en Dante Kleve van hebben vrij toegang tot de lezingen, en andersom natuurlijk. Voor meer informatie zie de website van de Alliance Française en die van de Dante Kleve.


ONS CULTURELE PROGRAMMA, LEZINGEN:

13 september: Informatieavond voor cursisten, 20.00 uur

———————————————————————————————————————————————————————————————–

4 oktober: Kevin Toma over het neorealisme in de Italiaanse cinema (in en met samenwerking Filmhuis LUX). Het aanvangstijdstip voor deze lezing is 19.00 uur. Dat is eerder dan gebruikelijk! De zaal gaat om 18.45 uur open.

U dient voor deze lezing een kaartje te ‘kopen’ bij Lux. Op vertoon van uw Dantepasje betaalt u € 0,00. Introducé(e)s betalen € 5,00.
We hebben de Dantepasjes van dit seizoen nog niet uitgedeeld, daarom is het pasje van het vorig seizoen geldig. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.
———————————————————————————————————————————————————————————————–

25 oktober: “Il populismo nella politica italiana” (Het populisme in de Italiaanse politiek) lezing in het Nederlands door Andrej Zaslove, politicoloog en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit, 20.00 uur.
Het Italiaanse partijstelsel lijkt klem te zitten tussen stagnatie en voortdurende verandering. Aan de ene kant zien we vergelijkbare patronen: een reeks nieuwe regeringen, de opkomst van nieuwe politieke partijen en wat lijkt op politieke instabiliteit. Aan de andere kant is het politieke landschap drastisch veranderd. Giorgia Meloni’s post-fascistische partij de Broeders van Italië is de grootste partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, terwijl links verdeeld is tussen een zwakke Democratische Partij, de steeds kleinere Vijfsterrenbeweging en een groot aantal kleinere linkse partijen. In deze presentatie zullen we deze veranderingen verklaren.

Politicoloog Andrej Zaslove zal proberen de plotselinge opkomst van Meloni als eerste vrouwelijke premier van Italië te verklaren. Hij verdiept zich in de aanhoudende zwakte van de Italiaans linkse partijen. En tot slot kijkt hij naar de mate waarin het Italiaanse politieke landschap kan worden geplaatst in de grotere politieke transformatie in de rest van Europa.
———————————————————————————————————————————————————————————————–

22 november, Dantefilm: “Il Boemo”, film in samenwerking met Filmhuis Lux, Nijmegen

december, Dantefilm: Neorealistische filmklassieker, film in samenwerking met Filmhuis Lux, Nijmegen

10 januari: Nieuwjaarsbijeenkomst

24 januari: Nico Nelissen over zijn tocht langs de sites van Unesco Werelderfgoed in Italië, 20.00 uur

6 maart: Nicolò Bettegazzi over het gebruik van Latijn in fascistisch Italië (i.s.m. het Klassiek Verbond), 20.00 uur

10 april: Dr. L.M.E. Luijnenburg over “La commedia all’italiana” (Lezing in het Nederlands), 20.00 uur

8 mei : Serata di fine stagione