Maandag 27 en woensdag 29 juni : Italiaanse opera’s “Rigoletto” en “Gianni Schicchi”, Stadsschouwburg Nijmegen


In samenwerking met “Stichting Camerata de’ Bardi van Nederland”  mogen we 8 gratis kaarten (4 voor Rigoletto en 4 voor Gianni Schicchi) verloten onder de soci! Informatie volgt.

 

RIGOLETTO – De Blinde Nar
Wanneer: maandag 27 juni, om 20.00 uur
Waar: Stadsschouwburg Theaterzaal, Nijmegen

 

Rigoletto is een van de belangrijkste en meest iconische titels aller tijden, ”The Star Wars of the opera” (Alexander Joel). Een opera in drie bedrijven van Giuseppe Verdi op een Italiaans libretto van Francesco Maria Piave, gebaseerd op Victor Hugo’s drama Le Roi s’Amuse uit 1832.

De wereldberoemde aria “La donna è mobile”; werd op deze première voor het eerst uitgevoerd. Verdi had geweigerd om het stuk in te studeren tijdens de repetities om te voorkomen dat de melodie op elk straatorgel zou klinken voordat de opera zelf officieel uitgevoerd was. De première was een overdonderend succes en betekende internationale doorbraak voor Verdi. Na de première zei de componist dat hij waarschijnlijk nooit nog zoiets moois zou kunnen schrijven. De opera is nog steeds een vaste waarde in het operarepertoire en is een van Verdi’s meesterwerken.

Een psychedelische enscenering van Verdi’s Rigoletto, waarin de hoofpersoon zichzelf verblindt als reactie op zijn verdriet om het verlies van zijn dochter. Het verhaal haalt elementen aan uit het bekende klassieke theaterstuk Oedipus. Als in een soort droom ontstaan er twee dimensies met twee verschillende Rigoletto’s; aan de ene kant een uitbundige, cynische joker die zijn vloek niet ziet aankomen, en aan de andere kant de blinde man, die ineens al zijn fouten en zijn doem inziet.
Voor meer informatie en kaarten kopen, klik hier.

 


GIANNI SCHICCHI-Cluedo
Wanneer
: woesndag 29 juni, om 20.00 uur
Waar: Stadsschouwburg Theaterzaal, Nijmegen

 

Gianni Schicchi is een komische opera, gebaseerd op een deel van Dante Alighieri’s “La Divina Commedia” (“De Goddelijke Komedie”)

Een hilarische Cluedo-versie van Gianni Schicchi (1918), de komische opera in één bedrijf van Giacomo Puccini. Bij deze ‘opera met moord’ kan het publiek lachen om de lotgevallen van een verraderlijke familie die worstelt met het verlies van een erfenis.

In het originele libretto van Giovacchino Forzano sterft Buoso Donati door een natuurlijke oorzaak, maar in deze interactieve Cluedo-versie wordt hij vermoord. Het publiek ontvangt bij aankomst een formulier waarop moordenaar, moordwapen en motief kunnen worden aangegeven. De hoofdrolspelers geven aanwijzingen. Onder de toeschouwers die alle vragen correct hebben beantwoord, worden drie winnaars getrokken. Zij ontvangen een fles klassieke Chianti behorend tot de erfenis van Buoso Donati.

Onder de familieleden die zich haasten naar Buoso Donati, een rijke zakenman die dood is aangetroffen, ontstaan twijfels of hij alles heeft nagelaten aan het klooster. Daarop begint de jacht op het testament, waarmee de eerdere geruchten worden bevestigd. De jonge Rinuccio, Buoso’s neef, is verliefd op Lauretta. Hij stelt voor om haar vader Gianni Schicchi, die bekend staat om zijn slimme oplossingen, erbij te halen. Eerst terughoudend maar door zijn dochter overtuigd, maakt hij zijn strategie bekend: hij zal de plaats van het lijk innemen en een nieuw testament dicteren aan de notaris…

Voor meer informatie en kaarten kopen, klik hier.