Serata di fine stagione: Keesmaat vertelt Pirandello


Aanvangstijd: 19.45 uur

In 2017 zal het 150 jaar geleden zijn dat Nobel-prijswinnaar Luigi Pirandello geboren werd.

Novellen voor een jaar, zo heette het project waarin Luigi Pirandello(1867-1936) 365 verhalen wilde verzamelen. Het project bleef onvoltooid. Bij zijn dood stond de teller op 237. Het mooie is echter dat zijn verhalen zo niet onsterfelijk, dan toch nog steeds onvergetelijk zijn. Dus laten we ze 150 jaar na zijn geboorte graag ten gehore brengen.

In de voorstelling van acteur Joop Keesmaat staan de verhalen van Pirandello centraal. Ze zijn te vinden in de ‘Novellen voor een jaar’ (uit de schitterende 16-delige Nederlandse uitgave van Coppens & Frenks).

Keesmaat leest een aantal verhalen van Pirandello voor . Hij begeleidt de verhalen met door hemzelf gekozen muziek.
Zo mysterieus als de titel klinkt, zo hebben ook de verhalen van Pirandello iets ongrijpbaars wat voortkomt uit zijn opvatting van het leven. Iets daarvan liet hij al zien in een gedicht dat deel uitmaakte van zijn eerste bundel in 1889 (hij was toen 22 jaar).

De mensen die Pirandello in zijn verhalen beschrijft, moeten niet zozeer als komische en belachelijke figuren beschouwd worden, als wel als personages die een lachen bij je oproepen, dat je, na een moment van reflectie, vergaat en verkeert in het tegendeel.
Dat komt geheel en al overeen met een opvatting over het wezen van humor als interpretatie van de werkelijkheid, die hij als volgt exemplarisch omschreven en uitgelegd heeft.
“Ik zie een oude mevrouw, met geverfd haar dat helemaal vettig is door een of andere afschuwelijke pomade, die zich ook nog eens lachwekkend opgemaakt heeft en zich in jeugdige kleren uitgedost heeft. Ik begin te lachen. Ik “neem waar” dat deze oude vrouw het tegendeel is van wat een eerbedwaardige dame zou moeten zijn. Dat wekt in eerste instantie en oppervlakkig gezien een komische indruk.. Het komische zit ‘m in “de waarneming van het contrast”.

Heel kort samengevat: Pirandello’s werk gaat over schijn en werkelijkheid, de illusie van het bestaan, over de maskers die wij dragen en daartegenover het naakte leven.

Stichting Luigi Pirandello
De stichting Luigi Pirandello is opgericht in 2004 en heeft in de ruim 10 achter ons liggende jaren veel aandacht besteed aan en gevraagd voor Pirandello, zijn werk en de Italiaanse en Siciliaanse cultuur waar hij deel van uitmaakt(e). Dat heeft ze gedaan door een aantal festivals te organiseren (voor zowel volwassenen als jeugd), waarin bijna alle facetten van kunst aan bod kwamen, door losstaande activiteiten als filmweken, conferenties en debatten te laten plaatsvinden, en door in Nederland onbekend werk van of over hem te vertalen en uit te laten geven. Dit jaar wil ze graag aandacht schenken aan het feit dat Luigi Pirandello 150 jaar geboren werd. Dit optreden van Joop Keesmaat is één van onze activiteiten dit jaar.
Voor méér informatie: www.pirandello-nederland.nl en de flyer Keesmaat.