‘Fai bei sogni’ van Marco Bellocchio. Film in samenwerking met Lux


Op woensdag 15 maart om 19.30 uur (eerst inleiding van circa 15 minuten door bestuur Dante, daarna vertoning film) in filmhuis Lux de film: ‘Sangue del mio sangue‘ van Marco Bellocchio. Bekijk de trailer:

Een spookverhaal verluchtigd met ontuchtige elementen, zoals een priesterverleidende non, hekserij en een daglichtschuwe graaf. Sangue del mio sangue won de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek in Venetië.

Federico, een jonge soldaat in de Middeleeuwen, wil weten wat zijn broer, een priester verleid door een non, tot zelfmoord dreef. Hij bezoekt het klooster van Bobbio, waar de zuster, beschuldigd van hekserij, opgesloten zit. Benedetta betovert hem op zijn beurt. Ze wordt tot de dood veroordeeld en wordt levend ingemetseld.

Op dezelfde plaats, eeuwen later: Federico, een departementale inspecteur klopt op de deur van hetzelfde klooster, nu een verlate gevangenis. Hij ontdekt dat het gebouw bewoond wordt door een mysterieuze graaf die alleen ’s nachts naar buiten komt.

Regie: Marco Bellocchio, ITA, 2015
Duur: 105 min.
Taal: Italiaans (ondertiteling: Nederlands)

Tarieven: Danteleden betalen 6,50 euro (op vertoon van hun ledenpas). Introducees betalen 8,50 euro.
Kaartverkoop/Reserveren: vanaf woensdag 1 maart

 


Op woensdag 7 december: ‘Fai bei sogni‘ (2016) van regisseur Marco Bellocchio. Het betreft een unieke voorpremière voor Nederland, speciaal voor Danteleden. De landelijke première is op 29 december.

Het verhaal opent in Turijn, 1969. De idyllische jeugd van de negenjarige Massimo wordt abrupt verstoord door de raadselachtige dood van zijn moeder.

‘Een plotse hartaanval’, zo drukt zijn afstandelijke vader hem op het hart. Massimo gelooft het niet en weigert het verlies te aanvaarden. Hij vindt enkel troost in zijn pas ontdekte liefde voor voetbal. Jaren later, in de jaren negentig, treffen we Massimo aan als een succesvolle journalist bij de Italiaanse krant La Stampa, maar de tijd heeft niet alle wonden geheeld. Als een zekere Giovanni Athos hem een breaking story aanbiedt, wordt hij van de sportredactie gepromoveerd naar de nieuwsredactie om over de oorlog in Sarajevo te berichten, waar hij last krijgt van paniekaanvallen. Terug thuis in Turijn ziet hij zich gedwongen om het appartement van zijn ouders te verkopen, wat pijnlijke herinneringen doet bovendrijven. Enig lichtpuntje in de miserie: zijn begripvolle en sympathieke dokter Elisa (Bérénice Bejo). Kan zij hem helpen om weer op te bloeien en de waarheid onder ogen te zien? Dit bitterzoete drama is gebaseerd op de autobiografische bestseller van journalist Massimo Gramellini, de adjunct-hoofdredacteur van La Stampa.

Genre: Drama
Regie: Marco Bellocchio
Cast: Bérénice Bejo, Valerio Mastandrea
Duur: 134 minuten
Taal: Italiaans (Nederlands ondertitels)
 
Tarieven: Danteleden betalen 6,50 euro (op vertoon van hun ledenpas). Introducees betalen 8,50 euro.
Kaartverkoop/Reserveren: vanaf vrijdag 25 november