Stichting en bestuursleden


De afdeling Dante Alighieri Nijmegen
Het Comitato Nijmegen werd in 1953 opgericht door prof. dr. J.H. Terlingen, hoogleraar Spaanse en Italiaanse Taal- en Letterkunde te Nijmegen. Het huidige bestuur vindt u onderaan de pagina. Nijmegen behoort tot de oudere comitati van Nederland. Elders op deze website vindt u informatie over het gevarieerde aanbod aan activiteiten van dit comitato.

Società Dante Alighieri Roma
In 1889 richtte een groep patriotten in Italië met als voorvechter de grote dichter Giosuè Carducci de Società Dante Alighieri op. Het doel was vooral de band met de Italiaanse emigranten in den vreemde te onderhouden en hen te helpen trouw te blijven aan de cultuur en de taal van het moederland. Het genootschap werd genoemd naar de beroemde Italiaanse dichter Dante Alighieri (1265 – 1321), die met zijn Divina Commedia tot de wereldlitteratoren behoort. Dit fraaie dichtwerk in de lingua volgare heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van het Italiaans. In de loop van de tijd zijn de idealen en de samenstelling van het wereldwijd vertakte (400 afdelingen) Genootschap veranderd.
In Nederland proberen 17 comitati, elk met een eigen programma, uitdrukking te geven aan hun verbondenheid met Italië en hun enthousiasme voor de taal en cultuur van het Italiaanse volk. Amsterdam, Amersfoort, Breda, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Friesland, Twente, Sittard, Utrecht, Zeeland, GroningenHaarlem, Leiden / Den Haag, Maastricht, Nijmegen en Rotterdam.

La Dante Rome, “Sede centrale“.


 

Bestuursleden Dante Nijmegen

carla-rita-palmerino-new2Presidente
Mw. Dr. Carla Rita Palmerino
e-mail: c.palmerino@ftr.ru.nl
tel. 06-383 56 745
Vice Presidente e Coordinatore Letture
Dr. J.B.A.M. Brabers (Jan)
e-mail: j.brabers@let.ru.nl / lezingen@dantenijmegen.nl
tel: 024-3561414 / 06-153 00 114
InekeSegretario
Ineke van der Kaaij
e-mail: info@dantenijmegen.nl
Tesoriere
Mr. H. L. van den Burg (Henk)
e-mail: penningmeester@dantenijmegen.nl
tel. 024-3430101
Foto Cinzia per Dante AlighieriCoordinatrice Lezioni
Drs. Cinzia Mancini
e-mail: taalcursussen@dantenijmegen.nl
tel. 06-338 53 234
Pubblicità e Novità
Drs. Patrick ketelaars
e-mail: novita@dantenijmegen.nl